Zenélni...

A zenei oktatás előnyei

2013. június 20. 15:03

Mindenki hallott már arról, hogy a zenetanulás jótékony hatású, különösen az iskolás korban... DE! Pontosan csak egészen kevesen tudják, hogy mindez miben, hol, hogyan érhető tetten. Ebben a kis tanulmányban 12 pontba szedve megtalálhatjuk a válaszokat.

 1. A korai zenei oktatás fejleszti az agy nyelvért és gondolkodásért felelős területeit. Úgy gondolják, hogy az agy a születés után még évekig fejlődik. A legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy a zenei képzés fizikailag is fejleszti a bal agyfélteke nyelvek feldolgozásáért felelős részét és egyedi idegpályákat hoz létre. Összekapcsolja az ismerős dallamokat az új információkkal és segíti azokat az elmébe raktározni.

2. Ok és okozati összefüggés van a zene és a térbeli információs készség között (pontosabban érzékeljük a világot és jobban formálunk mentális képeket a dolgokról). Ez a fajta intelligencia segít abban, hogy párhuzamos dolgokat kezeljünk, hogy helyesen gondolkodjunk kritikus helyzetekben, vagy nehéz matematikai feladatoknál és ez felelős azért, hogy ne hagyjunk otthon semmit, amire aznap szükségünk lehet.

3. A művészetet tanuló diákok kreatívabban gondolkodnak és oldanak meg problémákat, elutasítva az elavult szabályokat. A művészettel kapcsolatos kérdésekre, nem csak egy helyes választ ismernek.

4. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a művészeti tanulmányokat folytató diákok sikeresebbek a vizsgákban és magasabb pontokat érnek el a felsőoktatásban.

5. Az effajta oktatás abban is segít a diákoknak, hogy empatikusabbak legyenek más népekkel és kultúrákkal szemben, hogy már fiatal korukban is tiszteletben tartsanak más fajokat. Ez az együttérzés fejlődése a kapzsisággal, az „én vagyok az első” hozzáállással szemben, mely híd a népek kulturális szakadéka felett.

6. A diákok megtanulják, hogy miben rejlik a lelkiismeretesség és a jó, a középszerűvel szemben. Ezeket a tapasztalatokat hasznosíthatják későbbi életükben, munkáikban és megismerhetik saját belső erőforrásaikat.

7. A zenében a hiba az hiba. A hangszer lehet jól hangolt, vagy sem, a dallamot lehet jól játszani, vagy sem, a belépő lehet pontos, vagy sem. Sikereket és eredményt csak kemény munka árán lehet elérni. A diákok megtanulják az erőfeszítéseket értékelni és hogy a jutalom csak kemény munka árán érhető el.

8. A zenei tanulmányok növelik a csapatszellemet és a fegyelmet. Ahhoz, hogy egy zenekar tökéletesen megszólaljon, mindenkinek együtt kell dolgozni, ugyanazon cél érdekében és felelősséget kell vállalnia a próbák és a társak iránt is.

9. A zene nagyobb önkifejezést ad. Most, hogy viszonylag biztonságban létezhetünk, a kihívás az, hogy megtaláljuk az élet magasabb szintjeit. Egyszer mindenkinek szüksége van arra az élete folyamán, hogy magába nézzen, elgondolkodjon, hogy ki ő, mit érez, mi az élet lényege. Az önbecsülés az önkifejezés termése, melyek nem létezhetnek egymás nélkül.

10. A zenetanulás azokat a képességeket is fejleszti, melyre később a munkahelyen szükség lehet. Megtanít fókuszálni a munkára, szemben a „testben ott vagyok” érzéssel és megmutatja a diáknak, hogyan kell valamit pontosan előadni, bármilyen helyzetben is legyen. A munkaadók olyan dolgozókat keresnek, akik rugalmasak, akik több dimenzióban képesek mozogni és a zeneoktatás bizonyosan hozzá járul ehhez. Az együtt zenélés közben a diákok az osztálytermekben megtanulják a kommunikálást és a jobb együttműködést.

11. A zenélés megtanítja a fiatalokat a kockázatvállalásra és leküzdi bennük a félelmeket. Egy kis szorongás még nem rossz dolog, sokszor átélünk hasonlót. Ha korán foglalkoznak vele, később nem okozhat nagyobb gondot. A kockázatvállalás elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki kiaknázza tehetségét. A zene hozzájárul a mentális egészséghez és segít megelőzni a későbbi kockázatos életet, mint például a kábítószer függőség.

12. A művészet oktatása, behozhatatlan előnyöket ad egy gyerek számára.