Zenélni...

Zenélni – Klubfesztivál a Hangfoglaláson


2013. szeptember 23. 10:00

Nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Hangfoglalás zenei kiállítás és szemle 2013 október 4-6-ig. Közép-Európa egyik legnagyobb zenei szakmai találkozója idén egy nemzetközi zenekar-találkozóvá is vált. Október 4-én a Dűrer Kert-ben a blues-tól a dub-on keresztül a breakbeat-ig tartó műfajkavalkáddal ünneplték hazai, cseh, szlovén, francia, és olasz csapatok a zene minden formáját. A klubfesztivál alatt a zenekarok mellett pedig különböző tájakról érkező zenei dokumentumfilmeket tekinthetet meg a nagyérdemű. A belépés kereken egy FB like-ba került / máskülönben ingyenes volt

Október 4-én a Dűrer Kertben fellép a DreadZone legkedvesebb cseh kollegája, az év legjobb elektronikus lemezét készítő -Arany Angyal díjas- MIKKIM, a dub-ot arab népzenével vegyítő francia Fedayi Pacha, az év szlovén elektro-rock üdvöskéje EWOK, a friss lemezes blues-funk Colombre Band, a hazai Björk tanítvány triphop sanzon-t játszó Anez és még sokan mások.

További szemelvények a programokról:

18.00 Kisterem Zenei Dokumentumfilmek:

Binji in Ibiza (39', HU-ES, rendező: Balogh Gyula)

Ibiza ismeretlenebb arcát bemutató film a sziget legizgalmasabb, és legelrejtettebb stúdióiba kalauzol minket, ahol az elektronikus zene ismerteb b, és titkos legendái vezetnek minket be a bitóceán napsütötte világába.

Playing For Change (67', USA, rendező: Mark Johnson)

A 2005-ben útnak indult, többszörösen díjnyertes UNESCO projekt a világ különféle pontjain játszó utcazenészeken, és sztárokon keresztül mutatja be, hogy a Zene bárhol is vagyunk összeköt minket. A Santa Monicán gitározó úriember így együtt énekelhet vietnámi, brazil, olasz és magyar társaival.

A film készítői egy alapitványt is létrehoztak, mely eddíg hat leszegényedett iskolát látott el oktatókkal, és hangszerekkel, hogy zene útján adjanak reményt a gyerekeknek.

19.00 Dolce (IT)

A Goriza-i Triest tartományból, az Arte & Musica stúdióból érkező csapat a legfinomabban összerakott funk-rockkot jársza. A tehetségkutatókat sorra nyerő brigád fiatalkora ellenére körbetúrnézta már az olasz csizma nagyobb felét.

20.30 Ez a Divat - Nagyterem

Az Ez a divat, Budapest egyik nagy party kedvence. Nagyon friss hömpölygő funk-pop-jazz hibridet játszanak összetéveszthetetlen saját hangzással. 3 remek nagylemez és egy remix lemez tulajdonosai. Ez utóbbin már olyan nemzetközileg elismert dj-k mixeltek a srácoknak, mint a brit Flevans, Lack of Afro, Mr. Bird, Jon Kennedy vagy dánBadBoe. Második nagylemezükről kislemezen megjelent számukat, még a numero uno, francia trip-hop kreátor Kid Loco is dícsérte majd jól feltette egy válogatásra ő is.

21.45 Colombre Band - Nagyterem

Három év után jelentkezett új lemezzel a Colombre Band. A 10 dalos album a zenekarra jellemző, jó értelembe vett műfajtalansággal szólal meg: sodró lendületű címadó daluk pl a lemezen és a közönségen is átgázoló folk 'n' roll gyorsvonat.

Hogy ezzel miért és hogyan illeszkednek az olyan epikusabb dalok, mint a Jó nap az élethez, vagy az Ébredés előtt, az egy szál gitár + énekes ballada, a Meglopott tolvaj, vagy a rádiók által már játszott, könnyedebb Kapuzárási piknik - a válasz a Colombre Band hangzásában és a dalszövegekben van.
A zenekar 2007 óta több száz koncerten van túl (Sziget, Fishing On Orfű, A Zene Ünnepe - Strasbourg, Colmar, Magyar Dal Napja, Hangfoglalás, Millenáris Park, A38 Hajó, Művészetek Völgye, kulturális-, gasztro- és zenei fesztiválok, stb.), új lemezük kapcsán ősszel indul hazai bemutató koncertkörútjuk.

20.30 Meszecsinka Duo- Kisterem

Meszecsinka etnopop életünk egyik legvonzóbb színfoltja” Magyar Narancs, amelyben „a zenei nyelv összetevőin túl európai összkultúra esszenciája szólal meg” Lángoló Gitárok.

Idén lebonyolított egy 13 állomásos észak-amerikai turnét és Európát is bejárta, hogy népszerűsítse a német Hiperbole Records által kiadott albumát. Most duóban láthatjuk, de így is érdemes rájuk figyelni

,„a színpadon ugyanis nem más fog hangot adni érzéseinek, mint a hazai ándörgránd atyazenekarából, a Korai Örömből is jól ismert Biljarszki Emil, valamint a csodás hangú, ördögi és egyszersmind angyali, hátat borzongató, Fókatelepből is hallott Oláh Annamari!”Kulturgyom.hu

22.55 ANEZ - Kisterem


Hitvallásuk a zene, ők hangot, zajt, egyaránt magukhoz ölelnek, nincs csúnya vagy szép... Elektronikusan alternatív kategóriába sorolják őket, habár ezt a besorolást többszörösen újraértelmezték. Zenei attitűdjük nyitott, kísérletező, akár az egészen bizarr szintekig is.

A tudatállapotok színes skáláját járják körbe dalaikon keresztül: a meditatív állapotoktól egészen a gyönyörű felszabadult őrületig. Koncertjeik által katarzist, ámokfutást, mély érzelmeket váltanak ki, energiákat mozgatva meg a hallgatóban. A zsigerekig hatol. Megráz, és megsimít! Rád kiabál és elcsitít. A dallamokat erős vizualitás kíséri, amit mindenki maga módján értelmezhet saját lelke tükrében.

23.15 EWOK (Slo)- Nagyterem

Szlovénia új durranása a háromtagú elektrocsapat teszi első alkalommal tiszteletét Budapesten. A szcéna már nálunk is járt, ismert zenekaraiból (Moveknowledgement, Intimn Frizur) szerveződő csapat debütáló lemeze, a szakmai forumok kedvence. Az EWOK hiphop-tól, breakbeat-en, glitchhop-on keresztül a punk-elemekkel átszőtt partihimnuszokig terjedő zenei galaxisa olyasmi érzetet kelt, mintha egy UFO szállt volna le egy a virágzását élő Brooklyn-i disco kellős közepén.

23.30 Fedayi Pacha (F)

Az örmény származású francia úriember a kultikus francia dub kiadó, a Hammerbass stílushatárokat feszegető üdvöskéje. Az arab, berber, és közel keleti tradicíonális zenei világot, lassabb elektronikával, vegyítő Fedayi Pacha üdítő színfolt a dub univerzumában. A szigorú koncepcióban számokhoz készült vetítés egy új világba repíti a hallgatókat, ahol a közel keleti zene organikus barátságot ápol a dubstep-, dub, stepper dub és ambient műfajokkal.

00.30 Mikkim (CZ) – Nagyterem

Csehország jamaikai, és angol partikapcsolata, és egyben Prága legendás klubbjának ,a Cross klubbnak hangmestere teszi tiszteletét ezen az estén.

A Dubby- breakbeat, dub, jungle, és reggae műfajokat egymásba kutyuló producer nem kisebb mint a DreadZone állandó cseh fellépőpartnere.

Idén tavasszal megjelent második lemeze megnyerte az cseh év albuma díjat az elektronikus zene kategóriájában. A The Clash, Renegade Soundwave, Ruts Dc, és egyéb legendák számait tiszteletadásként feldolgozó cseh úriember az elmúlt évben körbetúrnézta, és megtáncoltatta az európai, jamaikai közönséget, most pedig rajtunk a sor.

01.00 I.rationkisterem

A hazai dub szcéna meghatározó alakja teszi fel a pontot a kisterem programjára roots'n'dub szettjével.

 

02.00 DJ Marka Nagyterem

A civilben koncertpromoter dj Marka 15 éve van jelen a hazai klubéletben különféle partisorozatok (Jazz n Bass, All Night Breakz) révén formálva sokak ízlésvilágát a dubstep-től a breakbeat-ig.

Mikkim szettje után nyilvánvaló választásnak tűnt, hogy az egyik legnyitottabb hazai lemezlovas vegye át az este fonalát a záróráig.